Különleges ételek-italok tárháza!2010.04.06. 00:06, Aniko

Daraleves (krupnik)
Hozzávalók:
0,5 kg vékony füstölt szalonna,
0,5 kg sertéscsont,
2 sárgarépa,
2 petrezselyemgyökér,
1 zeller,
1 hagyma,
4 szárított gomba,
15 dkg búzadara,
3 burgonya,
1 evőkanál vaj,
só,
kevés petrezselyem
Elkészítése: A szalonnát, a darabokra vágott csontot két liter vízben lassú
tűzön főzzük, egy óra múlva hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket és a
gombát. Amikor a szalonna megpuhult, a levest leszűrjük, a szalonnát
darabokra, a zöldségeket és a gombát vékony szeletekre vágjuk. Fél liter
húslében megfőzzük a búzadarát, amikor megpuhult, hozzáadjuk a vajat, s
addig keverjük a masszát, amíg kifehéredik. Hozzáöntjük a megmaradt
húslevest, visszatesszük a tűzre, beledobjuk a megtisztított, kockára
vágott burgonyát, ami tizenöt-húsz perc alatt megfő. Akkor hozzáadjuk a
szalonnát, a zöldséget, a gombát, ha szükséges, sóval ízesítjük, és finomra
vágott petrezselyemmel tálaljuk. ________________________________________
Húsleves litván módra
Hozzávalók:
25 dkg vesepecsenye,
25 dkg marhafaggyú,
1 gerezd fokhagyma,
majoránna,
só,
bors
A betéthez:
15 dkg liszt,
1-2 tojás,
só
A töltelékhez:
15 dkg gomba,
1 hagyma,
kevés zsemlemorzsa,
1 tojás,
só,
bors
Elkészítése: A húst, az inaktól és hártyától megtisztított marhafaggyút
megnedvesített fadeszkán külön-külön finomra vágjuk, összekeverjük,
majoránnával, sóval, borssal ízesítjük, s két liter vízben feltesszük főni.
Kevés húslében megpároljuk a megtisztított fokhagymagerezdet, s szétnyomva
belekeverjük a levesbe.
Míg a leves fő, a liszttel, egy-két tojással, egy dl langyos vízzel,
csipetnyi sóval elkészítjük a tésztát, jól összegyúrjuk, vigyázva, hogy
ruganyos, de ne kemény legyen. Harminc percig pihentetjük. A töltelékhez
finomra vágjuk az előre megfőzött gombát, a megtisztított, ugyancsak
finomra vágott hagymával kevés vajban megpirítjuk, egy evőkanál
zsemlemorzsával, egy tojással elkeverjük, megsózzuk-borsozzuk.
A pirog-tésztát vékonyra nyújtjuk, borospohárral öt-hat centiméteres kerek
lapokat vágunk belőle, kanállal mindegyik közepére halmozunk egy adag
tölteléket, a szélüket felhajtjuk, összenyomkodjuk, beletesszük a forró
levesbe. Amikor a pirogok a felszínre jönnek, tálalhatjuk a
levest. ________________________________________
Lengyel rostélyos
Hozzávalók:
1 kg sovány marhahús
1 l félédes asztali fehérbor
1 kg hagyma
6 db paradicsom
6 db paprika
őrölt feketebors
őrölt pirospaprika
só
1 csomag makaróni
víz
étolaj
Elkészítés: A húst vékonyra szeleteljük, a hagymát, paradicsomot, paprikát
karikára vágjuk. Nagy edénybe beleöntjük az olajat, rátesszük a hagymát, a
felszeletelt húst, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikát szórunk minden réteg
hús tetejére. Rátesszük a hagymát, paprikát, paradicsomot. Addig
rétegezzük, amíg a hús tart, a tetejére is hagymát teszünk. Felöntjük 3 dl
borral és 2 dl vízzel, lassú tűzön főzzük, amíg a hús megpuhul. Kifőzzük a
makarónit, és ha mindkettő megfőtt, tálaljuk.
Megjegyzés:
Nagyon pikáns, ízletes étel. Igyekezzünk fiatal marhahúst vásárolni, mivel
sokkal rövidebb a főzési ideje
________________________________________Lengyel csirke
Hozzávalók:
70 dkg csirkemell
5-6 dl tejföl
kakukkfű
petrezselyem
só
fehérbors
ételízesítő
Elkészítés: A csíkokra vágott csirkemellet olajon fehéredésig melegítjük,
majd megszórjuk kakukkfűvel (jó sokkal, hadd legyen pöttyös), fehérborssal,
ételízesítővel és sóval. Megpirítjuk. Ha már majdnem megpuhult, felöntjük
tejföllel, és ebben főzzük készre a húst. A végén petrezselyemzölddel
díszítjük. Párolt rizs illik hozzá.________________________________________
Diós kalács (mazurek)
Hozzávalók:
12 dkg rétesliszt,
3 tojás,
33 dkg porcukor,
12 dkg vaj,
25 dkg darált dió
Elkészítése: A három tojás sárgáját a porcukorral a vajat fokozatosan
hozzáadva habosra verjük, a liszttel és a dióval összegyúrjuk, jól
kidolgozzuk, sütőpapírral kibélelt tepsiben elterítjük, ha szükséges,
késsel elsimítjuk. A három tojásfehérjét a megmaradt porcukorral felverjük,
amikor a hab megkeményedett, befedjük vele a tésztát, és előmelegített
sütőben nem egészen barnára sütjük. Egy-két nap állás után lesz porhanyós,
akkor ajánlatos szeletekre vágva kínálni.
|