Különleges ételek-italok tárháza.2010.04.05. 23:25, Aniko
Recept Vadász -1.

Gyorsan elkészíthető desszerteket . Jó étvágyat!
Babatorta
10 személyre
HOZZÁVALÓK:
30 cm átmérőjű kész piskótatorta
1 üveg (bármilyen gyümölcsből) lekvár
10-10 dkg nutella és porcukor
cukordíszek, drazsék, csokoládéreszelék
ELKÉSZÍTÉS
A tortát 3 lapra vágjuk. A lekvárt 2 evőkanál vízzel felhígítjuk, és
megkenjük vele a legalsó és a középső lapot. A cukrot kis lábasba tesszük,
annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Mikor a cukor feloldódott, kislángon
melegíteni kezdjük, és állandó kevergetés közben besűrítjük. Annyira legyen
sűrű, hogy az éppen csak belemártott kanállal szálat húzhassunk belőle. A
cukormázat nagyon rövid ideig hagyjuk hűlni, majd a tortára kenjük úgy,
hogy csak a baba később kialakított \"hajának\" hagyjuk ki a helyét. Amikor
a máz megszilárdult, cukorkákkal és csokoládéval tetszés szerint kirakjuk a
szemeket és a szájat. Végül rákenjük a nutella-hajat, és villával
megrajzoljuk a hajszálakat. A kínálásig szobahőmérsékleten tartjuk.
________________________________________
Áfonyás teasütemény
HOZZÁVALÓK:
20 dkg margarin
20 dkg liszt
20 dkg áfonya
10 dkg cukor
3 tojás
fél tasak élesztőpor
1 citrom
csipetnyi só
ELKÉSZÍTÉS
A cukrot a margarinnal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást. A
lisztet elvegyítjük az élesztőporral, a sóval, a reszelt citromhéjjal, majd
apránként a krémhez keverjük. Az áfonyaszemeket kevés lisztben
meghempergetjük, és óvatosan (ne törjenek össze!) a tésztába keverjük.
Margarinnal kikent kis formákba öntjük a masszát. Forró sütőben 10 percig
sütjük, majd mérsékeljük a tüzet, és még 20 percig sütjük. Tűpróbával
ellenőrizzük, hogy megsült-e. A formákban hagyjuk kihűlni.
________________________________________
Banános melegszedvics
HOZZÁVALÓK:
8 szelet szendvicskenyér
A tetejére
4-4 dkg vaj és csokoládéforgács
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 érett banán
2 evőkanál narancslekvár
ELKÉSZÍTÉS
A vajat a fahéjjal habosra keverjük. A banánokat felkarikázzuk. A fahéjas
vajjal a briósszeletek mindkét oldalát megkenjük. 4 szelet kenyeret
alufóliára fektetünk, a lekvárral megkenjük, banánkarikákkal megrakjuk,
csokiforgáccsal megszórjuk, és a maradék kenyerekkel befedjük. Pirosra
grillezzük, és rögtön tálaljuk
________________________________________
Dinnyés kosárkák
HOZZÁVALÓK:
20-20 dkg sárgadinnye- és görögdinnyehús
2 evőkanál rózsavíz
2 evőkanál porcukor
6 evőkanál akácméz
1 citrom (reszelt héja)
1 dl tejszín
1,25 dl joghurt
4 kész süteménykosárka
ELKÉSZÍTÉS
A rózsavíz és a méz felét salátástálba öntjük, összekeverjük, folpackkal
lefedjük, és 1 órára hűtőbe tesszük. A joghurtot a citromhéj felével, a
maradék rózsavízzel és mézzel habosra keverjük, majd óvatosan belekeverjük
a tejszínből porcukorral vert kemény habot. Ezzel a krémmel a kosárkákat
megtöltjük, tetejüket kanállal lesimítjuk, és a dinnyékből vájt gömbökkel
kirakjuk. A maradék citromhéjjal díszítjük.
________________________________________
Egérke
HOZZÁVALÓK:
4 kis körte
1 citrom (leve)
16 szem szegfűszeg
1 rúd fahéj
16 pirított fenyőmag
ELKÉSZÍTÉS
A körtéket meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, magházukat óvatosan
kivájjuk, és a körtéket egymás mellé, tálra rakjuk. A citrom levét a
körtékre öntjük, hogy meg ne barnuljanak, majd szemet rakunk nekik, a
fülüket pedig pirított fenyőmagból formázzuk meg. A fahéjat hosszúkás
darabokra tördeljük, ezekből lesz az egérkék farka.
________________________________________
Gyors almatorta
HOZZÁVALÓK:
7,5 dkg vaj
2 nagy alma
2 tojás
14 dkg cukor
15 dkg liszt
ELKÉSZÍTÉS
A tortaformát kivajazzuk, a maradék vajat kislángon megolvasztjuk, majd
kihűtjük. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivájjuk, húsukat nagyon
vékonyan felszeleteljük. A tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, a
tojásfehérjéket habbá verjük. A tojássárgájához keverünk 5 dkg lisztet, a
kihűlt, de puha vajat, és a tojásfehérje-hab egyharmadát. Végül óvatosan
beleforgatjuk a maradék lisztet és tojáshabot is. A masszát a formába
simítjuk, óvatosan a tetejére nyomkodjuk az almaszeleteket, és meleg
sütőben megsütjük. 5 percig állni hagyjuk, majd kivesszük a formából.
Langyosan kínáljuk.
________________________________________
Mennyei golyók
HOZZÁVALÓK:
25 dkg csokoládé
12,5 dkg vaj
12,5 dkg cukor
2 tojássárgája
5 dkg kakaó
ELKÉSZÍTÉS
A csokit kis darabokra tördeljük, és vízgőzben megolvasztjuk (én mikróban
szoktam mert úgy gyorsabb). Hozzáadjuk a vajat és a tojássárgákat. Simára
keverjük, majd a cukrot is beledolgozzuk. Hideg helyre tesszük, hogy
megkeményedjen. Amikor már kemény, de még formálható, kis golyókat
készítünk, és a kakaóba forgatjuk.
|